Translate

İzleyicilere siz de katılın!...

Sayfalar

9 Aralık 2013 Pazartesi

Twitter, Sahte Hesaplardan Kurtulamıyor

Twitter geçen ilkbaharda sahte hesapların filtrelenmesi için bir araştırma ekibi görevlendirdi ve o zaman yeni sahte hesapların yüzde 95'ini bloke etti. Twitter'dan bir sözcü ise, şirketin şüpheli hesapları belirleyip bloke etmek üzere araştırmacıların tekniklerini kullanıp kullanmadığı konusunda yorum yapmadı. Twitter sözcüsü sahte hesaplar zor bir sorun olsa da yalnızca spam amaçlı olarak üretilen hesapların belirlenip işaretlenmesi ve askıya alınması için otomatik ve elle yapılan kontroller olduğunu belirtti.

 Vidmar Facebook 'un satın aldığı hesapları askıya aldığını ve bu ağ üzerinde benzer faaliyetlerde bulunması halinde yasal işlem başlatmakla tehdit ettiğini belirtti. Twitter halka arz kayıtlarında sahte hesapların 230 milyon aktif kullanıcısının yüzde 5'inden azını temsil ettiğini düşündüğünü söylüyor. Bağımsız araştırmacılar ise rakamların daha yüksek olduğu görüşünde. İtalyan menkul kıymet araştırmacıları Andrea Stroppa ve Carlo De Micheli bu yaz Twitter'da 20 milyon sahte hesap bulduklarını söylüyor. Bu da Twitter'ın aylık aktif kullanıcılarının yüzde 9'una eşit. İtalyan araştırmacılar ayrıca sahte hesaplarla uğraşanların sınırsız sayıda sahte hesap yapabilmesini sağlayacak bir yazılım satıldığını bulduklarını söylüyor. Araştırmacılar robot programlama yazılımını çözdüklerinde inandırıcı sahte hesaplar yaratmanın çok kolay olduğunu gördüklerini söylüyor.

Twitter ise bu bulgular konusunda yorumda bulunmadı. Bir yıldan uzun bir süre sahte Twitter takipçileri üzerine çalışan Barracuda Labs'dan araştırmacı Jason Ding de Twitter'ın ağı üzerindeki sahte hesap sayısını küçümsediği görüşünde. Ding kullanıcıların sahte hesapların ne kadar faal ve gerçekçi göründüğünü anlamadığını söylüyor. 2012 ve 2013 yıllarında California, Berkeley ve George Mason üniversitelerinden araştırmacılar, sahte hesapların belirlenmesi ve robot faaliyetlerin en aza indirgenmesi için 10 ay boyunca Twitter'ın güvenlik birimiyle çalıştı. Ekip karaborsadan sahte hesaplar satın alarak benzer özellikleri belirledi ve bu tarz hesapların yüzde 95'ini filtrelemeyi sağlayacak bir filtre geliştirdi.

 Araştırmacılar Twitter'ın bundan önceki sisteminin sahte hesapların yaklaşık yüzde 8'ini belirleyebildiğini söylüyor. Sonuçlar ise akademik bir konferansta sunulmuş. Twitter ve araştırmacılar bu filtreyi Nisan ayında uygulamaya soktular. Vidmar da o günü hatırladığını çünkü sahte hesaplarından bir çoğunun silindiğini ve yenilerini oluşturamadığını söylüyor.
 Ancak Vidmar ve diğerleri yeraltı piyasasının çabuk uyum sağladığını söylüyor. Araştırmacıların sistemi tamamlanmamış profilleri, resimsiz ve az etkinlik gösteren hesapları işaretlemişti. Vidmar buna karşılık daha fazla hesap ayrıntısı girildiğini, hesaba fotoğraf eklendiğini ve satıştan önce bu hesaplardan tweet atılmaya başlandığını söylüyor. Bu da sahte hesapların fiyatının artmasına neden olmuş.
 Ancak bu piyasadakiler ve araştırmacılar karaborsanın yeniden büyüdüğünü söylüyor.
 Berkeley Üniversitesi araştırmacıları, baskının yalnızca iki hafta sonrasında daha önce sahte hesap olduğu belirlenen satıcıların sunduğu şüpheli hesapların yalnızca yaklaşık yarısının yakalanabildiğini söylüyor. Vidmar satıcılarından birinin 150 bin sahte hesap sunduğunu söylüyor.
Vidmar, "Şu an gidip 20 farklı kaynaktan sahte hesap alabilirim," diyor. Barracuda Labs araştırmacısı Ding, sahte hesap piyasasının "oldukça güçlü" gittiğini söylüyor.

Ding ve diğer araştırmacılar Twitter'ın diğer sahte hesapları temizlemek için Berkeley araştırmacılarının tekniklerini uyguluyor gibi görünmediği görüşünde. Vidmar'ın robotları, Twitter kullanıcılarının ana sayfasında özel olarak bahsedilerek müşterilerinin Twitter'da "gündem" olmasını sağlıyor. Gündem başlıkları şirketin günlük 200 bin dolara sattığı "sponsorlu gündem" başlığının hemen altında yer alıyor. Gündem başlıkları "sponsorlu" olarak işaretlenmediği için daha gerçek duruyor. Repçi Tony Benson, Twitter hesabını desteklemesi için Vidmar'ı görevlendirmenin "bugüne kadar yaptığı en iyi şey" olduğunu söylüyor. Vidmar'ın robotları Philly Chase olarak bilinen repçiyi Philadelphia civarında o kadar sık gündem yapmış ki bölgedeki gazetelerin de ilgisini çekmiş.

Murrell zaman zaman Twitter reklamları da satın aldığını ancak Jim'in yönteminin daha çok işe yaradığını söylüyor. Murrell birçok Twitter kullanıcısının takipçi sayısını olduğundan fazla gösterdiğini söylüyor. Rakamları düşürmenin oyunun bir parçası olduğunu düşünüyor.

Vidmar dünyanın en büyük sosyal ağlarından birindeki sahte hesaplar ve bilgisayarlı robotların gizemli dünyasında bir pencere sunuyor. Vidmar onlarca bilgisayarın çevrelediği, bir golf sahasına bakmakta olan evinde altı yıldan bu yana sahte hesaplar alıp Twitter'da harekete geçiriyor.

Bugün daha popüler ve etkili görünmek isteyen yaklaşık 50 müşteri için 10.000 robotu yönetiyor.

Vidmar'ın sahte hesapları Twitter'daki milyonlarca sahte hesaptan birkaçı. Vidmar ve diğerleri bu hesapları Twitter kullanıcılarını etki altina almak için kullanıyor: tweet'liyorlar, tweet'leri iletiyor ya da retweet'liyorlar, mesaj gönderip yanıtlıyorlar ve tabii Twitter hesaplarını takip ediyorlar.

Eğlence sektöründeki bazı kişiler sahte takipçiler için ücret ödüyor. Ancak sahte hesaplar politik araçlar da olabiliyor. 2011 yılında binlerce sahte hesap Kremlin karşıtı göstericilere Twitter üzerinden zorluk çıkardı.
Sahte hesaplar başarılı geçen ilk halka arzının ardından Twitter'ın üzerindeki bir bulut gibi. MIT Initiative on Technology and Self'in yöneticisi Sherry Turkle, "Twitter birçok insanın haber kaynağı. Twitter üzerinden paylaşılan bilgi robotlar tarafından çarpıtılıyorsa insanlar bunu bilmeli. Bu güveni azaltacaktır ve azaltır." diyor.

Twitter'daki sahte hesap sayısının bu kadar fazla olmasının nedenlerinden biri ise Facebook'un aksine kullanıcıları tek hesapla sınırlandırmaması ya da gerçek isimlerini kullanma zorunluluğu getirmemesi.

Ancak kullanım şartları 'toplu hesap oluşturma' ya da hesap alıp satmayı yasaklıyor.


Twitter Retweet ilginç içerik - Twitter Aforizmaları Twitter Gündemi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder